Babki wielkanocne
1. Przepis na świąteczną Babkę Wielkanocną.
Zachęcam do upieczenia wg. poniższego przepisu i udekorowania. Z tym zadaniem powinny sobie poradzić nawet przedszkolaki.
Składniki:
- 8 jaj
- 30 dag maki pszennej
- 35 dag cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
- Oddzielić białka od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Dodawać stopniowo cukier i ubijać białka z cukrem.
- Dodawać żółtka i mieszać na jednolitą masę.
- Wlać olej i całość wymieszać.
- Dodać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać.
- Wlać na wytłuszczoną formę, wysypaną bułką tartą.
- Piec przez około 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wystudzona babkę udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową i orzechami.
Smacznego!
Uwaga! Ten przepis można modyfikować dodając do jednej części kakao i stopniowo wlewać ciasto jasne i ciemne, wówczas babka będzie miała ciekawy kolor. Z podanego przepisu wychodzą dwie babki w formie jak na zdjęciu.
Proszę abyście podzielili się swoimi sposobami na świąteczne ozdoby, stroiki, pisanki, potrawy. Czekam na wasze zdjęcia ze świątecznych przygotowań!
Adres e-mail: jolanta.ryba@op.pl lub za pomocą aplikacji WhatsApp lub Messenger.
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych dla wszystkich Przedszkolaków
oraz ich rodzin przesyłamy najserdeczniejsze życzenia:
zdrowia, radości, smacznego jajka i mokrego Dyngusu!
życzą
Pani Jola i Pani Agnieszka