Babki wielkanocne

1. Przepis na świąteczną Babkę Wielkanocną.

Zachęcam do upieczenia wg. poniższego przepisu i udekorowania. Z tym zadaniem powinny sobie poradzić nawet przedszkolaki.

Składniki:

  • 8 jaj
  • 30 dag maki pszennej
  • 35 dag cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie:

  • Oddzielić białka od żółtek.
  • Białka ubić na sztywną pianę.
  • Dodawać stopniowo cukier i ubijać białka z cukrem.
  • Dodawać żółtka i mieszać na jednolitą masę.
  • Wlać olej i całość wymieszać.
  • Dodać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać.
  • Wlać na wytłuszczoną formę, wysypaną bułką tartą.
  • Piec przez około 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Wystudzona babkę udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową i orzechami.

Smacznego!

Uwaga! Ten przepis można modyfikować dodając  do jednej części kakao i stopniowo wlewać ciasto jasne i ciemne, wówczas babka będzie miała ciekawy kolor. Z podanego przepisu wychodzą dwie babki w formie jak na zdjęciu. 

2. Malowanie jajek.

Na pewno w waszych domach macie swoje sposoby na ozdabianie jajek. Do tego używamy zazwyczaj mazaków, farb, naklejek. Poznajcie sposoby na domowe farbowanie skorupek.

Proszę abyście podzielili się swoimi sposobami na świąteczne ozdoby, stroiki, pisanki, potrawy.  Czekam na wasze zdjęcia ze świątecznych przygotowań!

Adres e-mail: jolanta.ryba@op.pl lub za pomocą aplikacji WhatsApp lub Messenger.

 

Z okazji zbliżających się  Świąt Wielkanocnych dla wszystkich Przedszkolaków

oraz ich rodzin przesyłamy najserdeczniejsze życzenia:

zdrowia, radości, smacznego jajka i mokrego Dyngusu!

życzą

Pani Jola i Pani Agnieszka

Skip to content